Aanhangwagen

Aanhangwagen

Wil je gaan rijden met een aanhanger, caravan, boot of bijvoorbeeld een paardentrailer? In de meeste gevallen heb je dan het BE rijbewijs nodig. Rijschool de Meerse heet je in dat geval, samen met vele andere kandidaten, van harte welkom. Lees deze pagina eens door en kijk of je alle informatie over onze aanhanger rijlessen vindt waar je naar op zoek bent.

Algemene informatie

Een B of een B-E rijbewijs?

Om met een aanhanger te mogen rijden heb je een B of BE rijbewijs nodig. Welk van de twee, hangt af van de maximale toegestane massa van de aanhanger en het voertuig dat de aanhanger trekt. De maximale toegestane massa is het lege gewicht plus het maximale laadvermogen. Stel dat een aanhanger met een eigen gewicht (lege gewicht) van 150 kilogram een toegestane maximale massa van 750 kilogram heeft, mag deze aanhanger nog met 600 kilogram lading worden belast.

Rijbewijs B

Heb je rijbewijs B (autorijbewijs)? Dan mag je met een auto:

  • Een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (ledig gewicht + laadvermogen)
  • Een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3500 kilo (ledig gewicht + laadvermogen) uitkomen
Rijbewijs BE

Heb je rijbewijs BE? Dan mag je met een auto:

  • Een aanhanger trekken van maximaal 3500 kilo (ledig gewicht + laadvermogen)
  • De auto en aanhanger mogen samen meer wegen dan 3500 kilo. De beperkingen van gewicht worden bepaald door de kentekens.
Één of twee daagse opleiding

De rijopleiding voor rijbewijs BE duurt altijd één dag of twee dagen en er kan worden gekozen voor een 5, 7 of 9 uur durende opleiding. De keuze is aan jou! Na deze 1 of 2 daagse opleiding heb je aansluitend je examen. Je hoeft voor het B-E rijbewijs geen apart theorie examen te doen!

Rijschool de Meerse is goed op de B-E rijopleiding voorbereid. Alle lesauto’s zijn voorzien van een achteruit kijk camera, meer dan voldoende trekkracht en natuurlijk een luxe, comfortabele bestuurdersplek vanaf waar jij vol vertrouwen het rijbewijs zult halen!

Wil je graag een intake vooraf? Een intake voor de rijopleiding B-E duurt bij ons maximaal 3 uur. Je hebt dan de tijd om te wennen aan de auto met trailer combinatie, vragen te stellen en de instructeur kan inschatten welke soort opleiding het beste bij jou past. De kosten van de intake zijn afhankelijk van de duur en worden verrekend met de prijs van het door jou gekozen pakket.