Taxi

Taxi opleiding

Wil je snel taxichauffeur worden? Dan ben je bij Rijschool de Meerse aan het juiste adres. Onze taxiopleiding is zeer professioneel en wordt gegeven door ervaren instructeurs. Wij zullen er alles aan doen om u te laten slagen. 

Wanneer je je hebt aangemeld voor onze taxi opleiding, oefenen we met alle facetten die bij het beroep van een taxichauffeur komen kijken. Dit doen we met zowel theorie als praktijklessen voor taxi. Het is van belang dat je op een verantwoorde en natuurlijk op een veilige manier deelneemt aan het verkeer. Daarnaast moet je de verkeersregels kennen, goed kunnen participeren maar ook comfortabel en milieubewust kunnen rijden. Er wordt ook geoefend met de omgang en interactie met de klant. Je wordt dus getraind in verschillende routes, het gebruik van de meter, de rijtijd en het afhandelen van de betaling. Er komen veel aspecten bij kijken, maar wij zorgen er met theorie en praktijklessen voor dat je zo goed mogelijk bent voorbereid op het examen en je taxipas kunt verdienen. 

Taxipas behalen

Taxichauffeur worden gaat niet zomaar. Om een taxichauffeur te worden heb je een taxipas of een chauffeurskaart nodig. Dit is vanaf 2004 een verplichting voor alle taxichauffeurs. Met een taxipas kan je aantonen dat je de opleiding tot taxichauffeur worden succesvol hebt doorlopen en dat jij een betrouwbare taxichauffeur bent. Dit is een pas met het formaat van een creditcard die je altijd bij je moet hebben wanneer je als taxichauffeur in functie bent. Tegenwoordig is het ook mogelijk om je taxipas digitaal te houden. 

Theorie-examen

Natuurlijk wordt er eerst een theorie examen afgenomen. Dit examen is net wat anders dan het theorie examen voor je auto rijbewijs. Dit komt natuurlijk door de vele andere aspecten die je moet beheersen als taxichauffeur. Het examen vindt plaats bij het CBR en bestaat uit veertig vragen waar je zestig minuten de tijd voor hebt. Het eerste gedeelte van het examen (28 vragen) zijn algemene vragen en het tweede gedeelte bestaat uit twee cases met ieder vijf vragen. En tot slot heb je nog het laatste gedeelte, dat bestaat uit twee vragen over de wegenkaart (de Routiq maxi Nederland.) 

Vereisten

Er zijn een aantal eisen waaraan je moet voldoen om deel te nemen aan het examen:

 • Rijbewijs B
 • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG.) Deze kan je schriftelijk aanvragen via jouw gemeente of digitaal via Justis. Wij kunnen het je aanraden om het digitaal te doen omdat dit gemakkelijker en goedkoper is.
 • Geneeskundige Verklaring Taxi (GVT). Deze medische keuring moet worden uitgevoerd door een keuringsarts en moet volgens de Regeling Eisen Geschiktheid zijn gekeurd.

Praktijkexamen

Na genoeg praktijklessen voor een taxi te hebben genomen bent u klaar voor het praktijkexamen. Het praktijkexamen vindt plaats bij het CBR. Het examen duurt 85 minuten en bestaat uit drie opdrachten.

 1. De examinator geeft je als opdracht om naar een bekende plaats te rijden zonder hulpmiddelen (je mag dus geen navigatie, plattegrond of stratenboek gebruiken.) Dit is uiteraard geen probleem want dit oefenen we tijdens de lessen.
 2. Zodra je bij de bestemming bent aangekomen begint de volgende opdracht. Hier krijg je van de examinator een adres waar je naar toe moet rijden met behulp van de navigatie, plattegrond of met een stratenboek.
 3. Bij de laatste opdracht moet je van de huidige bestemming terug naar het CBR rijden.

De examinator beoordeelt je op de volgende onderdelen.

 • Jouw rijvaardigheid.
 • Het beantwoorden van de wensen van de klant.
 • Het gebruik van een taximeter.
 • Invullen van een schadeformulier.
 • Adequaat kunnen handelen bij een ongeval.
 • Een comfortabele, economische en bewuste rijstijl.
 • Herkennen en oplossen van storingen in de auto